Ето няколко съвета как да ги използвате, както и рецепти, които ще ви помогнат да се отървете от неприятните неразположения и болки.
Преди да започнете да прилагате този тип лечение, е необходимо да спазвате някои правила. На първо място трябва да знаете, че билковите вани не се препоръчват при хипертония, стенокардия, както и при наскоро прекаран тромбофлебит, кожни болести в остър стадий, тежки чернодробни и бъбречни заболявания, склонност към кръвоизливи или при инфекциозни заболявания.
Възможно е по време на лечебния курс да се появи криза или изостряне на болестта. Тя се дължи на ефекта от билките. В този случай се прави почивка 3–4 дни, след което лечението продължава. Освен това водата във ваната трябва да бъде с температура около телесната. След ваната е добре да не се взема веднага душ, а да се почине поне половин час.

При преумора – розмарин и борови връхчета

* В 1 л кипяща вода се накисват 50 г листа от розмарин. Оставят се да покиснат половин час, след което течността се изсипва в приготвената топла вана.
* 100 г борови връхчета се варят 15 минути на тих огън в 1 л вода. След като изстине, отварата се прецежда и се разтваря в топлата вода във ваната.

Против разширени вени – мента и хвойна

* Смесват се и се разбъркват по 50 г листа от мента и цъфнали връхчета от риган, 40 г плодчета от хвойна и по 100 г стръкове от чубрица и листа от розмарин. 10 с. л. от сместа се заливат с 3 л студена вода. Варят се на тих огън за четвърт час, след което се добавят във водата, приготвена във ваната. Температурата на водата не трябва да е по-висока от 37 градуса, а банята да не трае повече от 10 минути.

При бронхит – орехови листа

* 200 г свежи или 100 г сухи орехови листа се варят на тих огън в 2 л вода. Оставят се да поврят, докато течността стане 1 л. Прецеждат се и отварата се прибавя към ваната, където е приготвена водата с разтворена в нея 200 г морска сол. Температурата на водата трябва да е 37 градуса, а времетраенето на процедурата да е 20 минути.

За успокоение на нервите – лавандула

* 70 г цвят от лавандула се заливат с 2 л вода и се варят до кипване. Оставят се да покиснат 15 минути, след което отварата се прецежда. Прибавя се към водата за вана. Температурата трябва да е около 37 градуса, а продължителността на процедурата – не повече от 15 минути.

При слънчево изгаряне – еньовче

* 200 г прясно или 100 г изсушено еньовче се заливат с 2 л вода. Вари се до кипване, ври 3 минути на тих огън, след което отварата се прецежда. Прибавя се към водата за ваната, като е препоръчително температурата да бъде 35 градуса, а времетраенето на лечебната вана – 15 минути.

При повехнала кожа – бял равнец
* Смесват се и се разбъркват внимателно по 100 г бял равнец и босилек с 200 г борови иглички. 10 с. л. от сместа се заливат с 2 л вряща вода. Оставят се да поврят 10 минути на тих огън и после да покиснат половин час. Продължителността на ваната също е половин час, а температурата на водата не бива да бъде по-висока от 37 градуса.