Напоследък изпитвам нетърпимост към няколко свои колеги. Не мога да си обясня защо, не се държат зле с мен, просто са ми антипатични. Не знам причината, но нещо трябва да се направи, защото ходенето на работа вече се превръща за мен в мъка.
Васил, 30 г., Стара Загора

Според психолозите, ако нямате логично обяснение защо някой ви дразни и въпреки това той ви е антипатичен, причините могат да бъдат няколко.

Лошо първо впечатление. Възможно е то да е паднало като сянка върху отношенията ви още в самото начало. А после вече дори не сте се замисляли, че интуицията може и да ви е излъгала. В този случай е добре да се дистанцирате от първото си впечатление и да видите – но вече без предразсъдъци, – как се държи вашият колега.

Противоположни характери. Ако колегата ви е пълна противоположност на вас самия, нищо чудно, че ви дразни. Хубаво е да осъзнаете, че нито той, нито вие ще се промените така, че да си подхождате повече. В този случай специалистите препоръчват да контактувате с него, доколкото служебните ви ангажименти го изискват. Няма смисъл да ходите на обяд заедно, това ще бъде взаимно изтезание. Опитайте се с времето да спрете да му обръщате толкова внимание.

Буди лоши спомени. Напомня ви за друг човек, с когото сте имали конфликт. В този случай е въпрос само на воля и желание от ваша страна да спрете да ги сравнявате.

Страх от изместване. Следете известно време поведението му. Давайте фалшиви поводи да ви подведе, като си пазите гърба, за да видите дали ще се възползва от тях или не. Ако наистина иска да заеме мястото ви, поговорете с него, а най-добре тримата с прекия ви началник да обсъдите положението. Ако не ви подведе, може би просто се е опитвал да ви помогне, затова ви се е струвало, че ви се бърка и ви засенчва.

Завиждате му. Ако виждате, че е по-добър от вас, може и внезапно да ви стане неприятен. В случай че е така, признайте си го (само пред себе си) и се учете от него. Може да е само за ваше добро.